SCHAAMTE
en andere ongemakken
31 mei t/m 16 juni 2024
ANNE VAN DE PALS
ASTRID OUDHEUSEN
PIETER KUSTERS
In het verlengde van de kunstroute BINNENsteBUITEN Schaamte is van 31 mei t/m 16 juni in WG Kunst de groepstentoonstelling SCHAAMTE en andere ongemakken te zien.
Anne van de Pals
verwerkt het thema schaamte op zeer verschillende manieren in haar werk. Eind 2023 ging zij bijvoorbeeld aan de slag met lichaamseigen materie: poep. Deze materie laat zich vaak in overgangsmomenten van leven naar dood zien als aankondiging van bijvoorbeeld sterven en angst. Als bij een bevalling de baby in het vruchtwater poept is dit een teken dat het leven van de baby in gevaar is en spoed vereist is bij de geboorte.
Bij de ‘naar beneden getrokken’ werken op papier ontstond, door het werken in meerdere lagen, tijdens het opdrogen een krulling in het papier, waarbij het getoonde deels weer werd verborgen. Dit verbergen van het getoonde was voor Van de Pals een verrassende ontdekking, want het klopte conceptueel met haar onderliggende beweegredenen: een bijna schaamtevol tonen.
Astrid Oudheusden
De portretten van Astrid Oudheusden (serie MugShots) zijn gebaseerd op politiefoto’s die op internet te vinden zijn. Deze mensen zijn niet veroordeeld, maar opgepakt door de politie. Een rechter en jury bepalen later of ze schuldig zijn. Het is een ongemakkelijk moment. Er zindert nog woede over de confrontatie, of er schemert door de roes al het besef dat het drinkgelag niet meer een privé aangelegenheid kan blijven.Oudheusden tast de gezichten af op zoek naar abstracties, landschappen en menselijkheid. Haar portretten zijn geen klassieke werken waarbij de gelijkenis op de eerste plaats staat. Ze zoekt naar een huwelijk tussen binnen- en buitenkant. Zo ontstaan volstrekt gefantaseerde figuren die allerlei gevoelens bij de kijker mogen oproepen.
Pieter Kusters
Pieter Kusters schildert, maakt aquarellen, ruimtelijk werk en combinaties daarvan.Hijzelf doolt rond in zijn curieuze, lichtvoetige werk.
In deze tentoonstelling over gene laat hij onder andere een groot schilderij zien waarin hij een persoonlijke ervaring weergeeft. Hij, als ongeveer 10-jarige, die het HEILIG HART van Jezus draagt tijdens de jaarlijkse processie in Boxmeer, zijn geboorteplaats in Brabant.
Met tegenzin en schaamtevol, gedwongen door de katholieke omgeving, sjouwt hij dat zware hart door de door meisjes met bloemblaadjes bestrooide straten van dat stadje.
OPENING vrijdag 31 mei 2024
17.00 – 18.30 uur feestelijke rondleiding langs de kunstroute op het WG terrein,
18.30 – 20.00 uur Opening tentoonstelling in WG Kunst met een drankje
Tentoonstellingsperiode 31 mei t/m 16 juni 2024
Openingstijden dinsdag t/m zondag 13.00-17.00