In de nalatenschap van de in 2015 overleden kunstenaar Jan Holleman bevinden zich nog meer dan driehonderd schilderijen. Genoeg om een mooie expositie te houden en een prachtig boek te maken.

Jan Holleman was een veelzijdig kunstenaar. Hij is geboren in Culemborg op 23 april 1944. Zijn vader was ontwerper bij Gispen. Na de HBS volgt hij de grafische opleiding op het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam, de tegenwoordige Rietveldacademie. Voor zijn schilderijen vindt hij inspiratie in de uiterwaarden en de luchten boven het rivierlandschap bij Culemborg. Blauw en groen zijn voor hem belangrijke kleuren. Hij reist naar Spanje, Marokko, Zuid- en Midden-Amerika en gaat later weer in Amsterdam wonen. De dagboeken die hij tijdens zijn reizen maakt zijn prachtig. Bijna elke pagina daarin is een kunstwerk op zich.

Zijn grootste werken zijn redelijk abstract, maar meestal nooit echt abstract. Hier en daar komen geabstraheerde mensen of landschappen in beeld. Meer emoties kan hij kwijt in figuratieve schilderijen, in zijn stripverhalen en in zijn dagboeken.

Zichzelf promoten is niks voor hem. Kunst die goed verkoopt ziet hij eigenlijk als iets negatiefs. Dan moet je concessies doen om de koper te behagen. Hij exposeert weliswaar verschillende keren, maar van de verkoop van zijn schilderijen kan hij niet leven. Hij doet allerlei werk via uitzendbureaus, bouwt websites voor kunstenaars en geeft les op de Buurtwerkplaats in Amsterdam. Bijna in het verborgene blijft hij schilderen. Hij start een reeks schilderijen in tempera geïnspireerd door zijn verblijf in Zuid-Amerika. De schilderijen zijn somber en beangstigend en ontleend aan zijn dromen en fantasieën. Ze zijn bedoeld om een verhaal te vertellen over Gaspard Pintor (pseudoniem voor hemzelf). Exposeren doet hij echter niet meer en het verhaal wordt nooit verteld. In 2014 wordt hij ziek. Hij overlijdt op14 juli 2015 op 71 jarige leeftijd.

Na zijn overlijden blijkt dat in zijn atelier nog meer dan driehonderd schilderijen staan. Onvoorstelbaar, zo vinden zijn vrienden, dat zo’n getalenteerde en intelligente man genoegen heeft genomen met een plaats aan de zijlijn. Jan was, zo zeggen zij, een einzelgänger. Maar hij keerde zich niet af van de wereld. Neen, de wereld liet hij gewoon met rust. Maar aan alles wat binnen zijn bereik lag nam hij met plezier deel. Zonder de minste ambitie om een spoor na te laten. Over zijn oeuvre was hij simpel. Toen hem in het ziekenhuis gevraagd werd wat hij wilde dat er met zijn werk zou gebeuren zei hij: ‘Ach, gooi het maar weg.’

Maar dankzij zijn familie en vrienden is dat werk er gelukkig nog wel. Het is geordend en het boek dat de bekende grafisch en productontwerper Edo Smitshuijzen heeft gemaakt is klaar. Het boek bevat het verhaal van Jan in woorden, foto’s, schilderijen en tekeningen. Het is een uniek en buitengewoon fraai vormgegeven boek geworden. Het overzicht van zijn werk maakt de expositie bijzonder. Van 20 t/m 22 januari 2017 is het werk te zien bij WG Kunst in Amsterdam,  Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 (Wilhelmina Gasthuisterrein).

 

OPENING en boekpresentatie
vrijdag 20 januari  17.00 – 19.00
Openingswoord Edo Smitshuijzen

zaterdag 21 & zondag 22 januari 2017
geopend van 13.00 – 17.00

 

< Agenda