Rens den Hollander

Sneeuw in de zomer

2023

zaadjes op grof vezel papier
Sinds de middeleeuwen is de iep, de olm, ulmus hollandica vegeta, ook een prima
stadsboom. Iepen wortelen tamelijk recht en diep naar beneden, doen het prima
langs kades en hoofdverkeersaders, mits de voedingsbodem rijk is.
Elk voorjaar bloeien de iepen en na die bloei ‘sneeuwt’ het miljarden iepenzaadjes
over de stad. Wonderbaarlijk hoe dan de vele zaadjes op de grachten drijven en
prachtige patronen vormen. En waaien over de straat om als slingers in de goot te
belanden. Mijn hond en vele duiven snoepen ervan. Hoeveel van die miljarden
zaadjes zullen een nieuw iepje veroorzaken ….?

 

 

 

Wanda F. Bloemgarten

Alles van waarde is in beweging

2023

karton, verf, wol

Een kring met de tekst Alles van waarde is in beweging; een spiraal met daaraan draden die verbeelden alles is met alles verbonden; draden die eindigen in een kluwen, oneindigheid suggererend.

 Alles van waarde is in beweging Deze variatie op het bekende gezegde van Lucebert: Alles van waarde is kwetsbaar, bedacht na ik na een intensieve onderdompeling dit voorjaar in twee tentoonstellingen: Imaginary en Fragments. In Imaginary werd de schoonheid en kracht getoond van de wiskunde. In fraaie vormen waarin beweging en oneindigheid werden uitgedrukt zag ik moeilijke zaken verbeeldt als ‘Modulaire stroming’ of ‘Hyperbolische meetkunde.’ In Fragments bewoog alles. In deze tentoonstelling, net als Imaginary te zien op het NDSM-terrein, uiten jonge kunstenaars met basismaterialen als licht, aarde en magnetische velden in visuele installaties en elektronisch opgewekte geluiden hun bezorgdheid over de stand van de planeet en onze rol als mensen daarin. Fragments, onderdeel van het Fiber Festival, was een indrukwekkende ervaring van licht, kleur, bewegend beeld, sonor en elektro waarin het onzichtbare zichtbaar werd gemaakt, het onhoorbare hoorbaar en niets stilstond of passief aan een witte muur hing. Alles van waarde beweegt, dacht ik na deze tentoonstellingen. Verandering komt alleen met beweging tot stand. Dat alles van waarde beweegt in een spiraal, oneindige snaren of in een kringloop… Om deze grote gedachten om te zetten in een klein kastje met beschikbare materialen was een hele kunst… zeker een grote opdracht voor deze in tekst gespecialiseerde persoon. Tekst is plat. In dit project moest ik knutselen om iets te maken in 3D. Het allereenvoudigste resultaat denkbaar met in elkaar geknutseld karton, verf en wollen draden ziet u hier: Een kring met de tekst Alles van waarde is in beweging; een spiraal met daaraan draden die de snaartheorie verbeelden (waarin alles met alles samenhangt) en draden die eindigen in een kluwen, oneindigheid suggererend.

 

 

Mirjam de Zeeuw

Samenstelling 6 (Research VII)
2023
Collage

H 47,6 cm x B 37,8 cm x D 9 cm

 

Het werk ‘Samenstelling 6 research VII’ is vervaardigd als invulling van een Buurtkastje door beeldend kunstenaar Mirjam de Zeeuw, woonachtig op het WG terrein. Veel van haar werken zijn te zien geweest in de openbare ruimte: op een NS-station in Emmen, wildplakzuilen in Oud-West, in een etalage in de wijk Zeeburg, een audio stadswandeling door Brugge ingesproken door leerlingen met een visuele beperking van het Koninklijk Instituut Spermalie (B), in vitrinekasten bevestigd aan een hek van een park in Amsterdam Oost, in de Cultural Boxes in Diepenheim, op billboards in Apeldoorn, affiches in Mupies verspreid door Gouda, uitvergrote foto’s op buitenmuren in Lophem (B) en bij een benzinepomp in Oldenzaal langs de A1, op geëmailleerde panelen in de buurt Goossenmaatspark in Almelo, aan woonhuizen in een straat in Utrecht, achter de ramen van woonhuizen in Gouda en Brugge (B), in een volkstuin in Kleingartenverein Sonnenhang Keulen (D) en geweven in de stoel bekleding in een rondrijdende Belgische Lijnbus. Deelname aan dit WG kunstproject als buurtbewoner sluit inhoudelijk aan bij deze projecten.

Het werk dat hier wordt getoond is een onderzoek naar een driedimensionale presentatievorm van een beeld dat is opgebouwd uit beeldmateriaal gemaakt van oude tijdschriften. Dit beeldmateriaal is gepresenteerd in een op maat gemaakte binnenruimte in de vorm van een wissel Buurtkastje vervaardigd door WG Kunst. Vanaf de open voorkant van het gele buurtkastje gemonteerd aan een paal laat dit werk een voor de gelegenheid samengesteld beeld zien van collages. Een ruimtelijk totaalbeeld getoond in een geknipt ‘hand-schrift’ van oud papier incidenteel aangevuld met ander gebruikt materiaal. De ruimtelijke kartonnen omlijsting van de afbeelding werkt als een visueel frame maar suggereert ook een denkbeeldige ruimte. Er ontstaat een kringloop, een cyclus met betrekking tot het lezen van een beeld, eerst in de letterlijke vorm van het lezen in een tijdschrift en later wordt het zelfde beeld anders gelezen door een nieuwe context als onderdeel van de Kunstroute BinnensteBuiten Kringloop WG terrein. De getoonde afbeeldingen op de vijf samengestelde kartonnen binnenzijden hebben met elkaar gemeen dat er een gelijkgestemdheid wordt verbeeld. Deze wordt benadrukt door de manier van presenteren en de gegeven kadrering. Ze benadrukken naast een illustratieve kwaliteit, een betoog voor duurzaamheid en hergebruik.