Met het beeldend werk van Margriet van Breevoort en Geertje Geertsma presenteert WG Kunst een verrassende combinatie van twee kunstenaars. Nog niet eerder hebben deze twee kunstenaars samen geëxposeerd.
Margriet van Breevoort maakte indruk op WG Kunst met haar beelden in de tentoonstelling ‘Hyper realisme sculptuur’ in de Kunsthal te Rotterdam (2018).
Het werk van Geertje Geertsma werd ‘ontdekt’ door gastcurator Beth Namenwirth tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling De Moeder de Vrouw in WG Kunst dit voorjaar. Beide kunstenaars werken ieder afzonderlijk binnen een verwant thema.
Margriet van Breevoort betreedt met haar werk de dunne scheidslijn tussen het uitzonderlijke en het onmogelijke. Ze verwondert zich over de mens en probeert deze door middel van hyperrealistische beeldhouwtechnieken mee te nemen in een bijzondere belevingswereld.
De mens is een vreemd dier, een ver, haarloos, familielid van de aap. Maar zo zien wij ons zelf niet. Wij onderscheiden ons door middel van vindingrijkheid en verbeeldingskracht van de rest van het dierenrijk en hebben onszelf als een soort god op een voetstuk geplaatst. Maar zijn wij echt zoveel beter? De wereld waarin we leven, met zijn structuur en organisaties, is compleet zelfbedacht. We leven in een illusie zou je kunnen zeggen. In onze directe leefwereld valt nauwelijks nog iets natuurlijks te vinden, zeker nu technologie en wetenschap bijna exponentieel vooruitgaan. Hoe bepaal je dan nog wat ‘normaal’ is?
Geertje Geertsma onderzoekt In haar beeldende werk de overeenkomsten in vorm en eigenschappen van uiteenlopende bestaansvormen, om verschillen te overbruggen. In deze tentoonstelling laat zij een aantal werken zien, die zij ‘vertekeningen’ noemt. De basis van een vertekening is een foto waar een potlood laag overheen komt. Die laag bestaat uit haar… héél veel haar. De haren in de vertekeningen werken vervreemdend: deze wereld lijkt ruig, als was er alleen maar natuur en geen beschaving, maar ook zacht. We kunnen ons er in verschuilen. De haren staan ook symbool voor verbinding en empathie. Dit invoelen vereist intelligentie, niet die van de rede, maar de intelligentie van het lichaam en het hart. Dan is er geen sprake meer van rangorde of scheidslijnen. Hier mogen twijfels en mysteries zijn … en sprookjes.
Opening vrijdag 12 april 17.00 – 19.00
Tentoonstellingsperiode 13 t/m 28 april 2019
dagelijks geopend 13.00 – 17.00 (’s maandags gesloten)
Koningsdag, 27 april gesloten
WG KUNST
(Wilhelmina Gasthuisterrein)
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
www.wgkunst.nl | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl