SCHILDERIJEN, TEKENINGEN EN GRAFIEK
Met deze Weekendtentoonstelling in WG Kunst brengt de familie van Hennie/Henk Mom (1939-2018) een eerbetoon aan hun oudste broer/zus. Het werk van multi-talent Mom wordt aan een breed publiek getoond. Het werk dat in de tentoonstelling in WG Kunst is opgenomen is een selectie uit zijn gehele oeuvre. Te zien en te koop zijn tekeningen, schilderijen (gouaches) en grafisch werk.
Hennie Mom, tevens bekend onder de naam Henk Mom (1939), was beeldend kunstenaar en woordkunstenaar. In 1962 krijgt ‘de talentvolle Mom’ een plek op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Het laatste jaar van de opleiding belandt Mom op de KunstHochschule in Neurenberg. De omvangrijke serie absurdistische en surrealistische pentekeningen die hij tijdens zijn verblijf in een ziekenhuis maakt getuigen van zijn enorme gedrevenheid.
Mom is een intuïtief tekenaar, die de werkelijkheid zichtbaar maakt vanuit zijn verbeelding, waarbij hij zich door het toeval laat leiden. Hij omarmt diverse stijlen, geïnspireerd door o.a. Rembrandt, Picasso, Klee, Piranesi, Dali en Miro. Het werk varieert van absurdistische, surrealistische pentekeningen, via klassiek modernistische portretten en zelfportretten tot bijna abstracte, geometrische (vrouwen)figuren in linosneden, etsen, gouaches en ander grafisch werk.
Naast zijn beeldend werk heeft Mom hoorspelen geschreven, een vorm van ‘auditief schilderen’. Hierbij gaat het om het ritme en de klank van woorden. Hij denkt als het ware ‘ in toon”: hij verbeeldt wat het oor hoort.
De relatie tussen zijn woordkunst en beeldende kunst wordt duidelijk in een groot hoorspelproject, ter gelegenheid van de Nationale Hoorspel dag in 1983. Met VARA, VPRO en NCRV ontwikkelt hij Het Gehoorgang Project, waarbij hoorspel en beeldende kunst met elkaar worden verbonden.
Moms zoektocht naar zijn eigen identiteit is een belangrijk thema in zijn werk. Als kunstenaar ondertekent hij zijn werk als Henk Mom, de naam die hij ook in zijn persoonlijk leven gaat gebruiken. In 1986 vertrekt hij definitief van Neurenberg naar Amsterdam. Op zijn vijftigste besluit Henk dat hij vrouw wil worden. Voor zijn naaste omgeving is dat een grote verrassing. Henk heeft nooit eerder benoemd dat hij worstelt met zijn sekse. Hij leeft een aantal jaar afwisselend als man en als vrouw. Op zijn 57ste ondergaat Henk een geslachtsoperatie en keert weer terug naar de vroegere naam Hennie, maar dan als vrouw. Mom is in maart 2018 overleden.
U bent van harte welkom om deze tentoonstelling te bezoeken.
Opening vrijdag 1 maart 2019 van 17.00-19.00
Geopend zaterdag 2 en zondag 3 maart van 13.00-17.00
WG KUNST (Wilhelmina Gasthuisterrein)
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
020 6161515